(二)原词重现或同义词重现是文章主旨
选项中出现文章中反复出现词或这些词的同义词,这些反复出现的信息即为文章主旨。
例1:09年天津卷D篇
P1: Next time a customer comes to your office, offer him a cup of coffee. And when you‘re doing your holiday shopping online, make sure you’re holding a large glass of iced tea. The physical sensation(感觉) of warmth encourages emotional warmth, while a cold drink in hand prevents you from making unwise decisions-those are the practical lesson being drawn from recent research by psychologist John A. Bargh.
P2: Psychologists have known that one person‘s perception(感知) of another’s “warmth” is a powerful determiner in social relationships. Judging someone to be either “warm” or “cold” is a primary consideration, even trumping evidence that a “cold” person may be more capable. Much of this is rooted in very early childhood experiences, Bargh argues, when babies‘ conceptual sense of the world around them is shaped by physical sensations, particularly warmth and coldness. Feelings of “warmth” and “coldness” in social judgments appear to be universal. Although no worldwide study has been done, Bargh says that describing people as “warm” or “cold” is common to many cultures, and studies have found those perceptions influence judgment in dozens of countries.
P3: To test the relationship between physical and psychological warmth, Bargh conducted an experiment which involved 41 college students. A research assistant who was unaware of the study’s hypotheses(假设), handed the students either a hot cup of coffee, or a cold drink, to hold while the researcher filled out a short information form: The drink was then handed back.
P4: “We are grounded in our physical experiences even when we think abstractly,” says Bargh.
55. What would be the best title for the passage?
A. Drinking for Better Social Relationships. B. Experiments of Personality Evaluation.
C. Developing Better Drinking Habits. D. Physical Sensations and Emotions.
解析:根据选文中可知,第一段出现“The physical sensation(感觉) of warmth”,“emotional warmth”;第二段出现“physical sensations”,第三段出现“physical and psychological warmth”。可见,文中重复出现的信息是“身体温暖 physical sensation/physical warmth, 与心理上的温暖psychological /emotional sensation。”故此题答案为D。
