P2: Worse, nearly l8 million children under the age of five around the world are estimated to be overweight. What‘s going on?
大意解析:worse在逻辑上属于顺逻辑,表更糟糕的是“。且后面出现数据nearly 18 million ,之前我们提过所有数据、例子都是为了论证前面的论点,所以第二段是数据具体论证第一段的内容,是第一段意思的递进。运用积极阅读法可知,第二段的大意为:肥胖的人越来越多。
P3: We really don’t have many excuses for our weight problems. The dangers of the problem have been drilled into us by public-health campaigns since 2001 and the message is getting through-up to a point.
大意解析:根据串线法,第一段和各段的首句,扫读一下此段,发现其既没有出现转折连词,也未出现总结连词,故本段只需读第一句即可。第一句的大意为”对于肥胖,我们不要找借口“。
P4: In the 1970s, Finland, for example, had the highest rate of heart disease in the world and being overweight was its main cause. Not any more. A public-health campaign has greatly reduced the number of heart disease deaths by 80 per cent over the past three decades.
P5: Maybe that explains why the percentage of people in Finland taking diet pills doubled between 2001 and 2005, and doctors even offer surgery of removing fat inside and change the shape of the body. That has become a sort of fashion. No wonder it ranks as the world‘s most body-conscious country.
大意解析:根据五大微读”例子不读“,根据第四段中的for example我们可知第四段和第五段都在以芬兰为例,论证”过度肥胖的人在芬兰越来越多“。在根据第四段首句中的heart disease与第五段首句的taking diet pills,我们可以细化以上论点:“在芬兰,死于过度肥胖的人越来越多,故人们都在吃减肥药缓解肥胖带来的疾病。
P6: We know what we should be doing to lose weight-but actually doing it is another matter. By far the most popular excuse is not taking enough exercise. More than half of us admit we lack willpower.
大意解析:根据五大微读”but后重点读“,所以第六段读”what we should be doing to lose weight-but actually doing it is another matter.“本句的大意是”我们应该减肥,但是我们都不行动“。后一句有More than half of us有more than half 这样的数据出现,可见其是论证前面”不参加体育锻炼“这个论点,果然,后面的lack of willpower论证了这一点,原来我们不参加体育锻炼的理由是缺乏毅力。所以整段意思概括成:我们应该减肥,但因为缺乏毅力而不行动。
P7: Others blame good food. They say: it’s just too inviting and it makes them overeat. Still others lay the blame on the Americans, complaining that pounds have piled on thanks to eating too much American-style fast food.
大意解析:本段也只要读第一句话即可。 “有人责备食物太好吃了。”因为they say后面是这些人说的话,我们在五大微读里讲过一个人说的话是为了论证他前面所阐述的道理,显然they say 后面的内容是这些人如何责备食物太好吃而导致他们多吃,故其后内容可跳过不读,直接抓准论点others blame good food 即可。
P8: Some also blame their parents-their genes. But unfortunately, the parents are wronged because they‘re normal in shape, or rather slim.
大意解析:从第一句的also 可以看出,第八段是在承接第七段的内容,即人们在继续为自己的肥胖找借口,they blame their parents or genes :他们认为自己肥胖是爸妈给他们的基因遗传。第二句出现but unfortunately出现两处转折连词,其后内容应认真读。从the parents are wronged可知,作者认为这些人的父母亲被错怪了。所以,作者认为父母给的肥胖基因这一理由荒谬至极:他们爸妈身材非常好。
P9: It’s a similar story around the world, although people are relatively unlikely to have tried to lose weight. Parents are eager to see their kids shape up. Do as I say-not as I do.
大意解析:根据五大微读“让步转折读一半(转折那一半)”,although后面内容可跳过不读,第九段第一句只读“It‘s a similar story around the world”即可。第二句又在列举爸妈希望儿女减肥但自身却不以身效法的例子,补充说明论点“所有人都知道要减肥,但是都在找借口。”可略读,于是第九段意思概括为“全世界人都是这样知道超重,但不减肥。”
