第三步:总结概括各段所读意思,抓出重复强调的信息
读完每段,我们应总结各段大意。读完后,将各段信息串成一个整体。留心各段重复出现的信息。很多情况下,各段重复出现的信息即是文章的标题,大意和写作目的。
下面我们以13年湖北卷的C篇为例,论证串线法的具体操作步骤:
例1:13年湖北卷C篇
62. Which would be the best title for the passage?
A. Actions or Excuses? B. Overweight or Underweight?
C. WHO in a Dilemma D. No Longer Dying of Hunger
解析:
第一步:精读首段和每段第一句
第二步:注意每段的总结与转折之处
P1:We’ve reached a strange-some would say unusual-point. While fighting world hunger continues to be the matter of vital importance according to a recent report from the World Health Organization (WHO), more people now die from being overweight, or say, from being extremely fat, than from being underweight. It‘s the good life that’s more likely to kill us these days.
大意解析:根据五大微读,破折号之间的插入语不读,故第一句只读:we‘ve reached a strange point. 我们到了一种奇怪的时期。再根据五大微读“让步转折只读一半(读转折)”,故第二句“While fighting world hunger continues to be the matter of vital importance according to a recent report from the World Health Organization (WHO), more people now die from being overweight, or say, from being extremely fat, than from being underweight.”我们while后面的不读,只读“more people now die from being overweight, or say, from being extremely fat, than from being underweight.”即可。此句中“or say”是插入语,故也不读。第二句意思是:相比死于体重过轻,越来越多的人死于过度或极度肥胖。第三句:把it’s和that去掉,句意仍然完整,故此句强调句,主干为the good life is more likely to kill us these days。故第三局意思是:目前,好生活更有可能成为杀死我们的罪魁祸首。
故第一段的大意总结为:人们越来越胖了,死于过度肥胖的越来越多。
