(四)新闻报道类/广告信息类/科学研究类文章:首段信息是标题
在“四大体裁”一章中提到:新闻类第一段很“惊悚”,目的是吸引读者的眼球,故把报道的重点放在文章第一段,所以文章的主旨就是第一段。广告信息类文章首段终极目的也是吸引读者,抓住其眼球使其继续往下读。故广告类行文也会把广告的目的、商品等放在首段,所以广告类文章的首段就是文章的主旨。
例1:13年福建卷E篇
P1:A MENTORING (导师制) program is giving life changing opportunities to Banbury youth.
P2:Young Inspirations was founded two years ago to provide mentoring sessions for students and unemployed young adults aged 11 to 21.
P3:Alex Goldberg, the program‘s founder, said; “We set up Young Inspirations because we wanted to give young people experiences which will potentially be life changing and broaden their outlook.
75. What would be the best tide for the passage?
A. Alex Goldberg, Founder of Young Inspirations
B. Young People Find a World of Opportunity
C. Kieran, Banbury School Pupil to Paris
D. Debates Help Youth with Their Grades
解析:根据第一段的大写字母A MENTORING 以及现在进行时is giving 可知,本篇文章属于新闻报道类范畴。故文章第一段就是文章主旨。第一段的大意是:导师制项目正在给Banbury的年轻人改变生活的机会。所以可得知本篇文章是关于导师制是如何给Banbury年轻人机会来改变他们生活的。故B选项为正确选项。
例2:12年湖南卷B篇
P1:Still seeking a destination for your weekend break? There are some places which are
probably a mere walk away from your college.
65.What is the passage mainly about?
A. Some places for weekend break. B. A way to become creative in art.
C. The colorful life in the countryside. D. Unknown stories of Cambridge University
解析:根据第一段引诱性的语言风格(比如 still seeking a mere walk away from your college)可判断出本篇文章属于广告类的。第一段的大意是:你仍然在找周末休息的目的地吗?有一些地方,它离你们学校仅仅走路就可以到达了。可知本篇文章再推荐大学生周末去玩的地方。故A为正确答案。
例3:10年辽宁卷C篇
P1:Too much TV-watching can harm children’s ability to learn and even reduce their chances of getting a college degree, new studies suggest in the latest effort to examine the effects of television on children.
P2:One of the studies looked at nearly 400 northern California third-graders. Those with TVs in their bedrooms scored about eight points lower on math and language arts tests than children without bedrooms TVs.
P3:A second study, looking at nearly 1,000 grown-ups in New Zealand, found lower education levels among 26-year-olds who had watched lots of TV during childhood. But the results don‘t prove that TV is the cause and don’t rule out that already poorly motivated youngsters(年轻人)may watch lots of TV.
67. What would be the best title for this text?
A. Computers or Television B. Effects of Television on Children
C. Studies on TV and College Education D. Television and Children‘s Learning Habits
解析:根据第一段的中的”studies“一词可知,本篇文章属于研究类。故第一段即是文章主题。第一段的大意是:看太多电视危害孩子们学习的能力甚至降低他们得到大学学位的机会。B选项与第一段大意相符。故B为正确答案。
